Donacija softvera Centru za nove tehnologije

Bez autora
Oct 05 2011

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić, šef Sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Holger Schroder i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić svečano su danas pustili u rad novi softver za programiranje numeričkih kontrolnih mašina (CNC), koji se nalazi u Centru za nove tehnologije Srednjoškolskog centra u Hadžićima. Ova prilika je, također, iskorištena i za svečano otvaranje radionice za praktičnu nastavu frizera i elektronske biblioteke u ovoj školi. Vrijednost projekta uvođenja novog sofvera za programiranje CNC mašina je 22.842 KM. Oprema za izgradnju kapaciteta ovog centra donirana je u sklopu projekta "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti - EUMETAL", koji finansira EU. EU pruža podršku BiH da bi se povećala konkurentnost koja treba voditi privrednom rastu i otvaranju novih radnh mjesta.

Donacija softvera Centru za nove tehnologijeMinistar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić, šef Sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Holger Schroder i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić svečano su danas pustili u rad novi softver za programiranje numeričkih kontrolnih mašina (CNC), koji se nalazi u Centru za nove tehnologije Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Ova prilika je, također, iskorištena i za svečano otvaranje radionice za praktičnu nastavu frizera i elektronske biblioteke u ovoj školi.

Kako je u obraćanju na svečanosti istaknuo direktor Srednjoškolskog centra Misim Gegić, vrijednost projekta uvođenja novog sofvera za programiranje CNC mašina je 22.842 KM.

Naveo je da je oprema za izgradnju kapaciteta ovog centra donirana u sklopu projekta "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti - EUMETAL", koji finansira EU.

Šef Sektora operacija u Delegaciji EU Shroder naveo je da EU pruža podršku BiH da bi se povećala konkurentnost koja treba voditi privrednom rastu i otvaranju novih radnh mjesta.

Ovaj projekt je izvanredna primjena onoga što je neophodno za povećanje konkurentnosti ne samo na tržištu BiH nego i Evrope, istaknuo je on.

Također je naglasio da ovaj projekt predstavlja još jedan primjer partnerstva između akademske i poslovne zajednice te ponude koju zahtijeva tržište rada u smislu dobro obučene radne snage.

Metalska industrija je jedan od pokretača ekonomije u Evropi i svijetu. Ona ima veliki potencijal i u BiH, ali taj potencijal treba iskoristiti, kazao je Schroder.

I ministar Suljagić je govorio o značaju povezivanja obrazovnog sistema s tržištem rada, pri čemu je ukazao da je u BiH prilikom primjene Bolonjskog procesa promašena negova suština - povezivanje obrazovanja i tržišta rada i proizvodnja kadra za zadovoljvanje tih potreba.

On je najavio da će uskoro postaviti i pitanje da li ćemo ulagati u obrazovanje ili "postati ministarstvo za isplatu plata".

Pritom je Suljagić naglasio da se ulaganje u obrazovanje uvijek vrati za desetak godina i to na održivi način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik